Danske Slægtsforskere Facebook
Vi knytter personer med interesse
for slægtsforskning sammen
Danske Slægtsforskere / Kom i gang / De næste skridt / København

København 

På et eller andet tidspunkt i din slægtsforskning vil du opdage, at en eller flere af dine aner forsvinder til København, eller kommer fra København. Og så er fanden løs i Laksegade. 

For hvordan skal man dog finde ud af, i hvilket af Københavns mange sogne vedkommende er registreret. 

Afhængig af tidspunktet er der hjælp at hente forskellige steder, men et godt sted at starte er på Københavns Stadsarkiv. Her er alt fra begravelser og borgerlige vielser, fattigvæsenet, separation og skilsmisser til skoler, og herudover de absolut ikke uvæsentlige registreringer, foretaget af politiet, nemlig registerbladene og mandtallerne. 

Politiets registerblade var en forløber for folkeregistret. Her er alle københavnere over 10 år registreret i perioden mellem 1890-1923. Du kan læse mere præcist om indholdet i Politiets registerblade her 

Politiets mandtaller (folketællinger) består af skemaer, hvor Københavns befolkning mellem 1865 og 1923 er registreret. Mandtallerne blev ført to gange om året i maj og november. Der er kun bevaret meget lidt fra 1865-1868. De fleste mandtaller starter i 1869. Der findes registre til mandtallerne i perioden 1869-1882. Du kan læse mere præcist om indholdet i Politiets Mandtaller her.

I folketællingerne kan du ofte se, hvilken gade personerne bor i, og med den oplysning i hånden kan du slå op i Rigsarkivets lister, som du finder her (bemærk, at gaderne tilhører forskellige sogne, afhængig af folketællingsåret): 

(Links under genopbygning)

Københavnske gader og sogne i 1787 
Københavnske gader og sogne i 1801 
Københavnske gader og sogne i 1840 
Fra gade til kvarter og sogn, København 1863 
Københavnske gader og sogne i 1870 
Københavnske gader og sogne i 1880 
Københavnske gader og sogne i 1890 

Nu har du fået begrænset antallet af kirkebøger, som du skal blade igennem for at finde anerne! Og det vil ofte være sådan, at hvis en familie først har brugt en bestemt kirke, så vil det ofte være den, de fortsætter med at bruge, selv om de flytter til et andet sogn. 

Er vi lidt længere tilbage i tid, findes der et register til de fleste – men ikke alle – fødte, viede og døde i København i perioden 1700-1899, kaldet Julins lister 

Listerne finder du her: FødteViede de.