Kirkelige mærkedage
I de ældre kirkebøger før 1814 vil du opdage, at datoer ikke bare er datoer i moderne forstand. Der optræder pludselig nogle mystiske betegnelser, som for det første kan være svære at læse, fordi det ofte er forkortelser fx Dom. Quinq.), og for det andet er vanskelige at oversætte til nutidige datoangivelser.
Kirkeårets helligdage har nemlig latinske navne. I kirkebøgerne bruges de ofte i stedet for en dato-angivelse. De flytter placering ligesom påsken, men rækkefølgen ligger fast i forhold til hinanden. Andre helligdage ligger på bestemte kalenderdage som f.eks. Skt. Hans og 1. juledag.
Men fortvivl ikke. Der er hjælp at hente på nettet:
På hjemmesiden dinslægt.dk skal du blot indtaste året, fx 1801, hvorefter du omgående ser en kalender med alle de latinske betegnelser.
Når nogle dage står med lysegrå, skyldes det, at disse helligdage efter en reform i 1770 ikke længere betragtes som helligdage, men præsterne brugte dem stadig som datobetegnelse, også efter 1770.
Danske Slægtsforskere har også hjælp til dig i deres DS-wiki.
Her finder du en oversigt over alle de kirkelige mærkedage samt andre latinske udtryk, du vil støde på i kirkebøgerne. Se her