Danske Slægtsforskere Facebook
Vi knytter personer med interesse
for slægtsforskning sammen
Danske Slægtsforskere / Kom i gang / Tips til søgning / DS-Arkivalielister

DS-Arkivalielister 

Mange har svært ved at finde rundt blandt de mange kilder på Rigsarkivets hjemmeside. De er opstillet i et system, som er præget af den måde, arkiver traditionelt er organiseret på, og som kræver viden om systemet for at navigere i det.  

For at lette adgangen har Danske Slægtsforskere oprettet søgesiden Arkivalielister . Her kan du på en overskuelig måde klikke dig frem til de mest brugte arkivalier som kirkebøger, folketællinger og lægdsruller, eller du kan vælge en såkaldt generel søgning.  

 Når du klikker på fx Kirkebøger, får du to muligheder: du kan skrive sognets navn i søgefeltet eller vælge amt og sogn fra dropdownmenuerne. Hvorefter du får link til kirkebøgerne med angivelse af den årrække, de hver især dækker, og der mulighed for se bøgerne hos enten Arkivalieronline , Salldata eller Danish Family Search   

Ved folketællinger starter du med at vælge amt og år og kan herefter navigere frem til det ønskede sogn. Ved købstæder og København får du gadenavnene oplistet, så du kan gå direkte til dem. Søgning i lægdsrulle kan være drilsk, bl.a. fordi den er opstillet efter udskrivningskredse og lægdsnumre, som du måske ikke kender, men Arkivalielisters måde at vise dem på hjælper dig godt på vej.   

Generel søgning bruges til alle de øvrige arkivalier; du kan her taste et søgeord i søgefeltet – eller bare en del af et ord; en god ide, hvis du er usikker på, hvad den rette betegnelse for fx et skifte er. Eller du kan vælge at følge en af de forberedte søgninger, der leder til fx borgerlige vielser eller dødsanmeldelser. Søgeresultaterne er tit lange sider, men her er det hele samlet i en enkelt oversigt.  

Arkivalielister giver i øvrigt også nem adgang til at søge i de forskellige danske arkivalier hos Familysearch . Her finder bl.a. kirkebøger, godsarkiver og borgerlige vielser. Samt link til en indekseret (indtastet) version af folketællingen 1911.   

Endelig er der nemme og overskuelige indgange til Wibergs præstehistorie og Københavns Stadsarkivs begravelsesprotokoller 1861-1940.