Af: Allan Øer Gøttrup, Sulsted
RootsTech2024 er en slægtsforskningskongres, som afholdes og faciliteres i Salt Lake City af Mormonsamfundet fra 29. februar – 3. marts 2024. (Online registrering er åben).
Der er allerede åbnet op for registrering af deltagelse i årets RootsTech
https://www.familysearch.org/en/blog/rootstech-2024-registration
Under kongressen afholdes foredrag om slægtsforskning, som også kan følges virtuelt, i samarbejde med alle store aktører inden for slægtsforskning og DNA.
Et af de mange udstillingsområder på RootsTech, Salt Lake City, USA
I en begrænset periode, der starter lidt før og slutter til kort efter kongressen, åbnes der for alle registrerede deltageres og aktørers databaser, hvad enten man er online eller fysisk tilstede på kongressen i Salt Lake City. Det vil sige, at der dannes forbindelser mellem alle databaserne og dig.
Herved kan du få indblik i slægtsrelationer, som du endnu ikke har fundet og lokaliseret. Du kan være heldig at finde efterkommere af dine udvandrede slægtninge, der forlod Danmark for 100–150 år siden.
Det kan være overvældende og spændende at modtage disse mange matches, men det kræver også, at du tager stilling til, hvor du vil lægge dit fokus, og hvad du ønsker at opnå.
For amerikanere, der har fået dig som match, kan du være det eneste match, de har til det land, deres forfædre forlod. De har ikke mange oplysninger om deres aner, og hvor de kom fra, eller hvordan Danmark var den gang. Herudover har de heller ikke samme indsigt i danske arkivalier, som du har.
Søstrene Sharon og Cyndi Olson fra Salt Lake City fik i 2023 forbindelse KObbersholt i Mygdal Sogn Folkeholdet på Kobbersholt i Mygdal Sogn 1914
til deres danske slægtninge Stefan Mortensen og niecen Maibritt
Leegaard (født Mikkelsen), her på besøg på gården.
Desværre oplever man ikke sjældent, at Peder Jensen eller Maren Christensdatter fra X-sogn bliver forvekslet og sammenblandet med personer med samme navn fra Y-sogn, selvom det er vidt forskellige familier og slægter, der er tale om.
Gå ind i arbejdet med konstruktive, kritiske øjne, gå systematisk til værks, få dokumenteret og verificeret de fundne oplysninger og slægtsforbindelser, med kilderegistreringer og henvisninger.
Du vil opdage, at du måske bliver nødt til at skulle kontrollere og opbygge slægtstræer for dine potentielle amerikanske matches.
Af og til er man heldig med grundighed at få koblet familierne sammen og få genskabt forbindelse til den udvandrede gren. Og andre gange kan man dokumentere, at de foreslåede forbindelser ikke holdt til en grundig gennemgang.
Der hvor der er DNA-match skal og bør der være en forbindelse, det er bare ikke altid, at den rette forbindelse findes i de første antagelser (teser).
Får du løst mysteriet og får koblet dig til dine matches og får verificeret sammenhængen, kan det til tider også resultere i, at fx en amerikansk familie tager kontakt og spørger, om de må komme på besøg, for at lære dig og din familie at kende og for at høre om deres danske slægt og oprindelse.
For dem er du jo den danske specialist, der ved meget mere om deres danske oprindelse end dem selv.
Kommer det til et besøg, så sørg for at forventningsafstemme og forbered dig grundigt. Hvis du har mulighed for det, så planlæg en tur til de steder, hvor deres slægt har rod.
God fornøjelse.