Danske Slægtsforskere Facebook
Vi knytter personer med interesse
for slægtsforskning sammen
Danske Slægtsforskere / Kom i gang / Tips til søgning / Søgning via Daisy

Søgning via Daisy 

Hvis du vil søge i Rigsarkivets samlede arkivalier, altså også dem som ikke er digitaliseret og kan findes på Arkivalieronline, skal du bruge Daisy.  

Du kan bruge søgefeltet på startsiden eller gå direkte til den avancerede søgning, hvor du kan lave mere præcise søgninger.  

Daisy arbejder med to begreber, som du skal kende: 

  1. Arkivskaber er den myndighed, person eller forening, som har skabt arkivet; det kan fx være et amt, et hospital, en skole eller et gods. 
  2. Arkivserie er betegnelsen for en samling arkivalier, som drejer sig om det samme, som fx skifteprotokoller eller kirkebøger.

Det er en god idé at have sat sig lidt ind i sagen, før du søger i Daisy. Læs evt. Rigsarkivets glimrende vejledninger til mange af de mest brugte kilder.

Når du søger, kan du nøjes med at udfylde et af søgefelterne, eller du kan kombinere Arkivskaber og Arkivserie og desuden afgrænse tidsmæssigt. I det øverste felt kan du kun taste enten en arkivskaber eller en arkivserie. Blander du dem sammen, får du intet ud af søgningen. 

Du skal ikke være bange for at søge i Daisy; systemet er indrettet, så man kan prøve sig frem. Start fx med at skrive Holbæk uden at tilføje amt eller byfoged, eller hvad du måtte være på udkig efter, og Daisy vil vise dig alle de sammenhænge, bynavnet indgår i. Du kan på den måde bruge Daisy til at indkredse mulighederne. Tilsvarende er det bedst at nøjes med en del af et ord i arkivseriefeltet; hvis du skriver skifte, finder Daisy også skifteprotokol, skiftebreve og diverse andre kombinationer. Herved sikrer du dig, at du ikke går glip af vigtige muligheder.  

Når du har fundet et arkivalie, du vil se nærmere på, klikker du på det og får en oversigt som denne:  

Du kan her straks se, om arkivaliet findes online; der vil så være en grøn knap med Læs arkivaliet ud for typen.  

Er arkivaliet ikke online, vil der kun være en knap med Vis indhold. Klik på den, og du får mulighed for at bestille protokollen, så du kan studere den på en af Rigsarkivets læsesale.