Danske Slægtsforskere Facebook
Vi knytter personer med interesse
for slægtsforskning sammen

Horsensegnens Slægtsforskere / Andet / Medlemsmøder / Medlemsmøder arkiv / 20230510 Sommerudflugt med slægtsforskere

Sommerudflugt med slægtsforskere

Slægtsforskere bruger tid og energi på andet end at nørde rundt i kirkebøger og folketællinger m.v. De deltager også i sociale arrangementer, som kan øge indsigt i fortidens samfund. Derfor havde Horsensegnens Slægtsforskere arrangeret en tur til brunkulslejerne, beliggende i Søby, syd for Herning.

Frokost i forsamlingshuset

Frokost i forsamlingshuset

Som importeret fra Sjælland i fordums tid havde jeg ikke meget kendskab til området, bortset fra gamle film med en ung Poul Reichard som en ægte brunkulsgraver. Men en inspirerende guide med det smukke navn, Jørgen, fortalte meget engageret om opstarten sidst i 1930’erne, hvor der var mangel på brændsel og stor arbejdsløshed i det midtvestlige Jylland. Hidtil havde man dækket behovet for energi ved import af stenkul fra England – men det var der nogen sydfra, der forhindrede.

Hitlers folk foreslog en studehandel, som indebar leverance af kul fra Tyskland, og levering af dansk arbejdskraft og fødevarer til gengæld. På én måde var der tale om en win/win situation, men med ikke behagelige konsekvenser på længere sigt for vort lille land.

Guiden Jørgen, tidligere skoleleder i Horsens

Guiden Jørgen, tidligere skoleleder i Horsens

Arbejderhytte

Arbejderhytte

Man havde gravet lidt brunkul op omkring 1’ste verdenskrig, men det var først ved 2’den verdenskrigs start, at der virkelig kom gang i gravningen. Befolkningstallet steg voldsomt omkring gravene og i de omliggende landsbyer. Lige omkring gravene skød en primitiv landsby op med små uisolerede hytter af varierende, men ofte ringe kvalitet. Der var købmænd, frisør m.v. – og ikke mindst en Falckstation, så man kunne spare kostbar tid til udrykningskørsel, oftest til sygehuset i Herning.

Købmandsbutikken

Købmandsbutikken

Behov for lægehjælp var betydeligt, dels p.g.a. de ringe boligforhold, de lange arbejdsdage (10 timer 6 dage om ugen) og de kolde vintre, dels p.g.a. ulykker i gravene. Endelig var der en del fysiske skader, opstået ved arbejdet eller aktiviteter efter fyraften. Med så lange arbejdsdage fik man en god løn, som dog ofte blev anvendt til at holde købmandens omsætning oppe med øl og brændevin.

En af de såkaldte sociale aktiviteter var hasardspil, som godt kunne blanke staklerne af – men det havde den fordel, at så var de nødt til at fortsætte arbejdet, så de kunne tjene lidt igen…. Dengang talte man ikke om matchfixing, men mon ikke ??

Sekser, et terningespil med ofte meget høje indsatser

Sekser, et terningespil med ofte meget høje indsatser

Vi nåede også en tur rundt om området i privatbiler – her fik bilejerne rig lejlighed til at stifte bekendtskab med det fine sand, som lå tommetykt visse steder på bilerne. Mest interessant var at se en grønligt skinnende sø, som var helt uden plante og dyreliv, idet der skylledes jernoxid og svovlkis ud i søens vand, og derved dannedes der svovlsyre.. Søen mindede meget om Opalsøen på Bornholm, men der er der både insekter og frøer.

Guiden skulle fortælle os i bilerne ved hjælp af walkie talkie, men desværre var forbindelsen svigtende, men vi var i forvejen mætte af indtryk og havde forinden fået et fint indtryk af aktiviteterne i området.

Den turkisgrønne sø

Den turkisgrønne sø

Alt i alt en rigtig god dag – mange tak til arrangørerne – og hvis et lignende arrangement løber af stabelen siden hen, vil jeg søge min hustru om udgangstilladelse.

Jørgen Larsen
10-05-2023